Svadba kriva za zarazu koronavirusom 176 ljudi, od kojih je sedam umrlo

Nakon pre više od mesec dana održanog venčanja u američkoj saveznoj državi Mejn, koronavirusom je zaraženo 176 ljudi, a čak sedam ih je preminulo, objavili su juče američki mediji. Venčanje i svadbeno veselje odgovorni su i za širenje zaraze u lokalnom rehabilitacionom centru kao i u okružnom zatvoru.

Na venčanju 7. avgusta bilo je 65 ljudi, iako je guvernerka Dženet Mils izvršnom uredbom propisala da na takvim okupljanjima ne sme da bude više od 50 osoba. Venčanje je obavljeno u baptističkoj crkvi Tri Town u Ist Milinoketu 100 km od Bangora, a žurka u Big Mus Inu u Milinoketu. Nakon toga je usledila fatalna lančana reakcija zaraze i do sada je prijavljeno 176 slučajeva zaraženih gostiju i ljudi koji su bili sa njima u kontaktu.

Zanimljivo, niko od sedam preminulih nije bio na venčanju ili veselju. Ali jest jedan zaposleni u zatvoru Jork u kojem je zabeleženo 72 zaraženih. S baptističkom crkvom Kavalri povezano je deset slučajeva zaraze, ali crkva se brani da njeni vernici imaju pravo da se okupljaju. I to govore pozivajući se na američki ustav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.