U trendu

Švajcarska: Referendum o odgovoru vlade na pandemiju

CIRIH – Svi su izgledi da će građani Švajcarske podržati vladin plan odgovora na pandemiju na današnjem referendumu, otvarajući put za nastavak sprovođenja mera za zaustavljanje rastućeg broja slučajeva obolelih od kovid-19.

Prema ranim rezultatima anketa izašlih, nešto više od 60 odsto glasača podržaće zakon usvojen ove godine o pružanju finansijske pomoći ljudima pogođenim krizom nastalom zbog kovid-19, kao i nastavak politike pružanja dokaza o vakcinaciji, oporavku ili negativanom testu na kovid-19 za ulazak u barove, restorane i prisustvo na određenim događajima, preneo je Rojters.

Ograničenja u učešću u javnom životu radi suzbijanja zaraze korona virusom izazvala su protivljenje u Švajcarskoj, zbog čega je organizovan obavezujući referendum u okviru sistema direktne demokratije u zemlji, u situaciji kada je broj novozaraženih porastao na nivo koje je vlada ove nedelje opisala kao kritičan.

Vlada je odustala od pooštravanja mera uprkos tome što se broj slučajeva približava rekordnom nivou, ali je u petak i subotu uvela nova ograničenja putovanja kako bi zaustavila širenje nove varijante korona virusa omikron koja izaziva globalnu zabrinutost.

Danas se Švajcarci izjašnjavaju o još dva referendumska pitanja i rani rezultati pokazuju da skoro 60 odsto građana odobrava predlog podrške medicinskim sestrama koji je podržao sindikat, dok je više od 68 odsto birača protiv predloga da se savezne sudije biraju žrebom od grupe kandidata koje su predložili stručnjaci.

Da bi referendumski predlozi bili usvojeni, oni moraju osvojiti prostu većinu glasova u celoj zemlji i istovremeno dobiti podršku u većini kantona ili regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar