U trendu

Svaki 20. davalac krvi bio zaražen pre prvog slučaja koronavirusa

Svaki dvadeseti davalac krvi u Milanu razvio je antitela na kovid 19 pre prvog zvaničnog pozitivnog slučaja u Italiji krajem februara.

Analiza Poliklinike Milana potvda je da je virus cirkulisao u Italiji pre 21. februara, kada je utvrđen prvi zvaničan slucaj u Kodonju, piše italijanski list Korijere dela sera.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 800 davalaca krvi, objavljeno na internet stranici „medRxiv“, ukazuje da je na početku epidemije 4,6 odsto davalaca krvi već imalo antitela na virus kovid 19, a taj procenat porastao je početkom aprila na 7,1 odsto.

Studiju su osmislili i sproveli stručnjaci Odeljenja za transfuziju Poliklinike Milana u saradnji sa Univerzitetom u Milanu i još nekoliko istrazivaca iz zdravstvenih ustanova u glavnom gradu Lombardije, najteže pogođenom regionu virusom kovid 19 u Italiji.

Ističe se da su korišćeni sačuvani uzorci krvi kako bi se utvrdilo prisustvo antitela, a ne zato što se virus prenosi preko krvi.

Korijere dela sera ukazuje da je istraživanjem utvrđeno da su se najpre zarazili uglavnom mladi, a da su nedavni slučajevi povezani više sa starijim ljudima.

Italija je sa više od 32.000 umrlih od posledica virusa kovid 19 od početka krize treća u svetu po broju žrtava tog virusa posle SAD i Velike Britanije.

Virus kovid 19 izazvao je u Italiji najdužu blokadu u Evropi iz koje posle više od dva meseca ta zemlja postepeno izlazi, suočavajući se s teškim ekonomskim posledicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.