U trendu

Sve izvesnije da će OI u Tokiju biti u leto 2021.

Olimpijske igre u Tokiju najverovatnije će biti planirane za leto sledeće godine, pošto su organizatori sve dalje od rešenja za proleće, prenela je danas agencija AP.

„Olimpijske igre bi trebalo da budu na leto, tako da razmatramo o vremenu izmedju juna i septembra“, citirala je japanska novinska agencija Kjodo reči predsednika organizacionog odbora Jošira Morija.

Olimpijske igre u Tokiju su prethodno sa 2020. odložene na 2021. godinu zbog pandemije korona virusa.

Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah je posle te odluke ostavio kao otvorenu mogućnost organizovanja Igara na proleće.

Igre su prethodno bile zakazane od 24. jula do 9. avgusta ove godine.

Mori je sugerisao da bi neke odluke mogle da se donesu uskoro, kada se sastane izvršni odbor organizatora Igara.

Konačnu odluku će doneti lokalni organizatori i MOK, u saradnji sa sponzorima, sportskim savezima i emiterima.

Sportisti su u nelagodnoj situaciji jer je velika većina morala zbog pandemije da prekine sa treninzima, a još nema naznaka kada će ponovo početi da rade i dostići formu.

Mori i izvšni direktor organizacionog odbora Toširo Muto su bili saglasni da će dodatni troškovi zbog odlaganja biti ogromni.

Procenjuje se da će oni biti izmedju dve i tri milijarde dolara, a vlada Japana bi trebalo da podmiri većinu sredstava.

Organizatori su saopštili da će potrošiti 12,6 milijardi dolara, ali je iz vlade Japana rečeno da bi oni mogli biti dvostruki.

MOK je doprineo sa 1,3 milijarde dolara organizatorima, a ima i rezervni fond od dve milijarde za hitne slučajeve, mada postoji i pokriće osiguranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar