U trendu

Svetska banka predvidja ekonomski pad od 5,2 odsto na Bliskom istoku i severu Afrike u 2020.

Svetska banka je saopštila da su pandemija korona virusa i pad cena nafte pogodili sve aspekte ekonomija Bliskog istoka i severne Afrike i da se u 2020. godini u tim regionima očekuje ekonomski pad od 5,2 odsto.

Nova projekcija Svetske banke je 4,1 odsto niža od aprilske, a 7,8 odsto lošija od one iz oktobra 2019. godine.

Prognoza odražava sve više pesimistične izglede za severnu Afriku i Bliski istok, koji su posledica pandemije korona virusa i oštrog pada cena nafte, navodi se u izveštaju.

Potpredsednik Svetske banke za region Bliskog istoka i severne Afrike Ferid Belhadž rekao je da je ta oblast „ekonomski zaostajala i pre udara pandemije korona virusa“.

„Posle šest meseci pandemije, jasno možemo da vidimo težinu uticaja na živote, sredstva za život i na prosperitet celog regiona“, naveo je Belhadž.

Svetska banka sada predvidja da će javni dug zemalja tog regiona znatno porasti u narednih nekoliko godina, sa oko 45 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2019. godini na 58 odsto.

Na sumorne prognoze najviše su uticali smanjenje prihoda od izvoza nafte, pad fiskalnih prihoda i veliko povećanje fiskalnih troškova usled suočavanja sa zdravstvenom krizom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.