U trendu

SZO: 2020. više slučajeva malarije zbog pandemije

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je 2020. godine zabeleženo više slučajeva malarije i više smrtnih slučajeva zbog poremećaja u prevenciji i lečenju, a što je bilo izazvano pandemijom koronavirusa.

U svom godišnjem izveštaju o malariji u svetu, SZO je saopštila da je 2020. godine bilo 14 miliona više slučajeva malarije nego godinu dana ranije, kao i da je umrlo 69.000 osoba više nego 2019, prenosi BBC.

Kovid-19 je izvršio pritisak na zdravstvene sisteme širom sveta, a u zemljama u kojima je malarija endemska bolest anti kovid mere, odnosno lokdaun, su odložile isporuke mreža protiv komaraca, dok su neki pacijenti su propustili lečenje, jer nisu mogli da putuju.

SZO procenjuje da je dve trećine ili 47.000 dodatnih smrtnih slučajeva od malarije u 2020. godini bilo povezano sa pandemijom koronavirusa, koja je narušila prevenciju i lečenje malarije.

U svom izveštaju SZO navodi da je dugoročni trend zabrinjavajući: od 2017. godine napredak ka iskorenjivanju malarije je zaustavljen, pri čemu su slučajevi i smrtni slučajevi ostali isti nakon značajnog pada tokom sedam godina od 2010. godine.

Pandemija koronavirusa je još jedna prepreka za iskorenjivanje, a SZO poziva vlade da pojačaju rad u borbi protiv malarije, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar