SZO: Hitno istražiti moguću vezu koronavirusa i opasnog sindroma koji pogađa decu

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da se mora proučiti moguća veza između Covida-19 i sindroma kavasaki kod dece, upalne bolesti arterija, od koje je umrlo prvo dete u Francuskoj.

– Inicijalne hipoteze pokazuju da bi taj sindrom mogao biti povezan s Covidom-19. Pozivamo sve lekare u svetu da sarađuju s nacionalnim vlastima i SZO kako bi bili na oprezu i bolje razumeli taj sindrom kod dece – rekao je direktor SZO-a Tedros Adhanom  Gebrejesus.

On je naveo kako je ključno da se precizno i hitno okarakteriše taj klinički sindrom kako bi se razumele uzročno-posledične veze i utvrdio protokol lečenja, prenosi AFP.

– Slučajevi u svetu su retki i uloga koronavirusa u razvoju infekcije i dalje je nepoznata. Ne znamo napada li virus ćelije ili se radi o prekomernom odgovoru imunološkog sistema koji dovodi do upale – kazao je Majkl Rajan, zadužen za hitne programe SZO-a.

Bolest kavasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa decu mlađu od pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i, u teškim slučajevima, upalu srčanih arterija.  Nakon smrtnog slučaja u Velikoj Britaniji krajem aprila, slični slučajevi prijavljeni su u Njujorku, Italiji i Španiji.

Smrt je izuzetno retka – preminuli su petogodišnji dečak u Njujorku i 14-godišnjak u Londonu.  Francuska je u petak objavila prvi smrtni slučaj.

Devetogodišnji dečak umro je 9. maja u Marseju od cerebralnih lezija nakon što je doživeo srčani udar. Serološki testovi pokazali su da je bio u kontaktu s koronavirusom, ali nije razvio simptome, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.