U trendu

SZO nastavlja da istražuje poreklo pandemije kovid-19

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uputila je danas poziv stručnjacima da se pridruže novoj stručnoj grupi koju formira kako bi nastavila rad na istraživanju porekla pandemije korona virusa.

U saopšstenju SZO navodi se da bi nova grupa naučnika trebalo da dostaviti nezavisnu analizu dosadašnjeg rada na utvrđivanju porekla kovid-19, piše AP.

SZO je saopštila da traži do 25 članova sa odgovarajućom strukom koji se mogu prijaviti do 10. septembra.

Takođe, stručnjaci bi trebalo SZO da posavetuju o neophodnim narednim koracima kao i da daju smernice o kritičnim pitanjima vezanim za potencijalnu pojavu drugih virusa poput MERS -a i ebole.

Tim međunarodnih stručnjaka koje je angažovala Svetska zdravstvena organizacija objavio je u martu preliminarni izveštaj u kome je ocenjeno kao „krajnje neverovatno“ da je poreklo kovid-19 povezano sa laboratorijom.

Iako naučnici misle da je najverovatnije virus na ljude prešao sa životinja, teorija da je procureo iz laboratorije je u opticaju poslednjih par meseci.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je prošlog meseca da je „prerano“ isključiti teoriju o nastanku virusa u laboratoriji navodeći da su laboratorijske nesreće moguće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.