U trendu

SZO nazvala novi soj korona virusa iz JAR – Omikron

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija objavila je danas da je novom soju koronavirusa koji je klasifikovala kao „zabrinjavajući“, dala ime „Omikron“ prema slovu grčkog alfabeta.

Novi soj B.1.1.529 izaziva zabrinutost i može da se širi brže od drugih varijanti, a preliminarna istraživanja pokazuju kako soj nosi veći rizik od reinfekcije nego drugi sojevi, kaže se u saopštenju SZO.

„Ova varijanta nosi veliki broj mutacija od kojih su neke zabrinjavajuće“, navodi SZO povodom novog soja koji je peti koji je dobio oznaku.

PCR testovi koji su trenutno u upotrebi uspešno otkrivaju ovaj novi soj korona virusa, dodaje se, prenosi Rojters.

Države članice Evropske unije dogovorile su se da privremeno suspenduju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon što je otkrivena nova varijanta koronavirusa, objavilo je ranije danas slovenačko predsedništvo Saveta EU.

Belgija je prva evropska zemlja u kojoj je otkriven prvi slučaj nove varijante korona virusa, koja je prvi put zabeležena u Južnoafričkoj Republici.

Ta varijanta je otkrivena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. novembra, a osoba je prve simptome razvila 22. novembra.

Velika Britanija upozorila je danas da je nova varijanta korona virusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je naučnici smatraju najznačajnijom do sada jer bi vakcina mogla biti manje efikasna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar