U trendu

SZO: Obezbeđeno skoro milijardu doza za siromašnije zemlje

ŽENEVA – Skoro jedna milijarda doza vodećih kandidata za vakcinu protiv Kovida-19 obezbeđena je za zemlje sa malim i srednjim dohotkom u okviru „Kovaks“ programa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ženevi rekao da u „Kovaks“ programu učestvuje 189 zemalja, preneo je Rojters.

Glavna naučnica SZO Sumja Svaminatan dodala je da SZO očekuje da će u narednim nedeljama doneti odluke o tome da li će dati odobrenje za hitnu uporebu vakcina koju su proizvele kompanije Fajzer, Moderna i Astrazeneka.

Kako navodi Rojters, odobrenje SZO moglo bi da omogući da vakcina bude raspoređena u nekim zemljama, u kojima nacionalni zdravstveni regulatori i dalje nisu u mogućnosti da sprovedu evaluaciju.

Svaminatan je rekla da je najmanje 10 kompanija izrazilo interes ili predalo zahtev za hitno odobrenje kandidata za vakcinu.

„Kovaks“ predstavlja globalnu inicijativu SZO za pravednu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv korona virusa, kako u bogate, tako i u siromašne države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.