U trendu

SZO poziva na humanitarnu pauzu u bombardovanju Gaze

KAIRO – Svetska zdravstvena organizacija pozvala je danas na humanitarnu pauzu u izraelskom bombardovanju Gaze kako bi se omogućio pristup ekipama za pružanje pomoći ugroženima.

„Zatvaranje ulaznih i izlaznih tačaka za pacijente i humanitarne zdravstvene timove i ozbiljna ograničenja za dopremanje medicinskih sredstava pogoršava ovu javno-zdravsvenu krizu“, rekao je Ahmed Al-Mandhari, regionalni direktor SZO.

On je rekao da težina povreda ranjenih u granatiranju dodatno opterećuje već preopterećen zdravstveni sistem kojem nedostaju osnovni lekovi i sredstva dok se istovremeno bori protiv pandemije kovida 19.

Direktor SZO za Zapadnu obalu i Gazu Rik Peperkom rekao je da je konvoj UN sa humanitarnom pomoći uključujući 10.000 vakcina Sinofarm protiv korona virusa i za ranjenike spreman da uđe u Gazu čim mu se omogući pristup, prenosi Rojters.

„Dok se ne dogovori primirje, sve strane u konfliktu moraju da se saglase oko humanitarne pauze kako bi se osigurao pristup u i iz Gaze“, rekao je Peperkom.

Od početka sukoba 10. maja, prema podacima zdravstvenih zvaničnika u Gazi, u artiljerijskom i vazdušnom bombardovanju poginulo je 230 Palestinaca uključujući žene i decu i ranjeno više od 1.700 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.