U trendu

SZO prati „Mi“, novi soj kovid 19 od interesa

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je novi soj korona virusa, pod imenom „Mi“, koji je prvi put identifikovan u Kolumbiji, kao varijantu od interesa.

U nedeljnom biltenu SZO o pandemiji navodi se da ova varijanta, označena kao B.1.621, koja je zabeležena u Južnoj Americi i Evropi, ima mutacije koje ukazuju da bi mogla biti otpornija na vakcine, što je bio slučaj i sa varijantom „Betom“, ali da će biti potrebno više studija da bi se ovo dodatno ispitalo, prenosi Gardijan.

Prema saopštenju SZO, od prve identifikacije u Kolumbiji, u januaru 2021. godine, bilo je nekoliko sporadičnih izveštaja o slučajevima varijante „Mi“, a prijavljena su i neka veća izbijanja iz drugih zemalja Južne Amerike i Evrope.

„Iako je globalna prevalencija ‘Mi’ varijante među sekvenciranim slučajevima opala i trenutno je ispod 0,1 odsto, prevalencija u Kolumbiji (39 odsto) i Ekvadoru (13odsto) se stalno povećava“, navodi SZO.

SZO je potvrdila da će posebno pratiti zbog promena ovaj soj u Južnoj Americi, gde on zajednički cirkuliše sa „Delta“ varijantom.

SZO je do sada potvrdila četiri zabrinjavajuće varijante korona virusa, „Alfa“ soj identifikovan u 193 zemlje, „Beta“ u 141, „Gama“ u 91 i „Delta“ koji je zabeležen u 170 zemalja, dok je „Mi“, peta varijanta od interesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.