SZO Tanzaniji: Počnite da prijavljujete slučajev, uvedite mere

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponovo je pozvala Tanzaniju da počne da prijavljuje slučajeve korona virusa i da uvede mere u cilju suzbijanja epidemije.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus istakao je u saopštenju na sajtu SZO da je situacija i dalje vrlo zabrinjavajuća i ponovio poziv Tanzaniji da počne da prijavljuje slučajeve KOVID-19 i da deli informacije.

Tedros se krajem januara pridružio direktoru SZO za Afriku Matšidisu Moetiju u pozivu Tanzaniji da uvede mere protiv korona virusa i da se pripremi za distribuciju vakcine.

Tedros je naveo da je razgovarao sa vlastima u Tanzaniji, ali da SZO tek treba da dobije bilo kakve informacije o merama koje ta zemlja preduzima kako bi odgovorila na pandemiju.

Predsednik Tanzanije Džon Magufuli izjavio je nedavno da su vakcine protiv KOVID-19 opasne i nepotrebne ako ljudi veruju u Boga i koriste alternativne lekove, kao što je inhalacija parom.

On smatra da vakcina može biti deo strane zavere za širenje bolesti i krađu bogatstva Afrike.

„Mi u Tanzaniji uspeli smo da ostanemo godinu dana bez korone. Naš Bog je izvan Satane i Satana će uvek neuspešno koristiti razlicite bolesti“, rekao je u Magufuli.

Tanzanijska vlada je prestala da iznosi podatke o novim slučajevaima korona virusa u maju prošle godine, kada je saopštila da ima 509 zaraženih i 21 smrtni slučaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.