U trendu

SZO trazi 23,4 milijarde dolara za siromašne zemlje

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i druge grupe za pomoć pozvale su danas lidere 20 najvećih svetskih ekonomija da finansiraju plan od 23,4 milijarde dolara za dostavljanje vakcina, testova i lekova protiv korona virusa siromašnim zemljama u narednih 12 meseci.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da Grupa 20, čiji će se lideri sastati u Rimu tokom vikenda, ima političku i finansijsku moć da okonča pandemiju finansiranjem plana, za koji je rekao da bi mogao da spasi milione života, prenosi Rojters.

Grupaciji glavnih svetskih zdravstvenih agencija (nazvan ACT-akcelerator) potrebno je 23,4 milijarde dolara za pomoć najrizičnijim zemljama da nabave i rasporede sredstva za borbu protiv korona virusa od sada do septembra 2022. godine, navodi se u saopštenju SZO-a.

Ukazuje se da je ta suma minimalna u odnosu na hiljade milijardi dolara ekonomskih gubitaka izazvanih pandemijom i troškove planova obnove.

„Zahtev je za 23,4 milijarde dolara. To je prilična količina novca, ali ako se uporedi sa štetom koju je globalnoj ekonomiji nanela pandemija, onda ona zapravo i nije toliko velika“, rekao je ranije novinarima Karl Bilt, bivši švedski premijer i specijalni izaslanik SZO.

„Nadam se i pozivam da se G20 obaveže na obećanje da će okončati pandemiju“, rekao je na konferenciji za medije norveški premijer Jonas Gar Stjor, čija zemlja kopredsedava akcijom za prikupljanje sredstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.