SZO zabrinuta zbog nejednake distribucije vakcina u Izraelu

JERUSALIM – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je danas zabrinutost zbog nejednakosti u distribuciji vakcina protiv korona virusa u Izraelu, gde je vakcinisano više od 20 odsto stanovništva, dok na okupiranim teritorijama Palestinci još nisu dobili vakcine.

„Imamo brojne zabrinutosti za javno zdravlje i jednakost zbog ove nejednake raspodele vakcina ili nejednakog pristupa vakcinama“, rekao je Gerald Rokenšaub, šef kancelarije SZO za palestinske teritorije za AP.

On je rekao da SZO sa Izraelcima ima razgovore na više nivoa i pokušava da istraži mogućnost da li bi Izrael mogao da razmotri dodeljivanje vakcina Palestincima, dodajući da bi zdravstveni radnici u tom slučaju bili na prvoj liniji.

Organizacije za zaštitu prava kažu da je Izrael kao okupatorska sila odgovoran za pružanje vakcina Palestincima na Zapadnoj obali i u Gazi.

Izrael, međutim, tvrdi da nema takvu obavezu i da je stanovništvo te zemlje, uključujući arapske građane, prioritet, „ali da bi u nekom trenutku mogao razmisliti o podeli svojih zaliha“, prenosi AP.

Palestinska uprava optužila je Izrael za “rasizam” zato što nije delio svoje vakcine, ali nije uputila zvanični zahtev Izraelu i kaže da sopstvene zalihe nabavlja putem programa SZO i sporazuma sa privatnim kompanijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.