Tajland: Protesti, kovid ugrozio tržište morskih plodova

BANGKOK – Demonstranti na Tajlandu poručili su danas da očekuju veću reakciju vlade kako bi se pomoglo prodavcima morskih plodova pogođenim izbijanjem COVID-19, od one kojom je pozvala ljude da jedu više školjki.

„Želimo da vlada stvori poverenje u konzumaciju morskih plodova“, rekao je jedan od velikog broja demonstranata pred zgradom Vlade, od kojih su se neki na kratko prepirali sa policijom, prenosi Rojters.

Glavni izvoznik račića ,Tajland je u prvih 10 meseci 2020. prodao robe u vrednosti 1,2 milijarde dolara, pokazali su podaci trgovinske komore.

„Problem je sada što nema tržišta“, rekao je jedan prodavac račića ispred sedišta vlade.

Prodavci morskih plodova kažu da im je posao propao, a ekonomija zemlje je već teško pogođena kolapsom turizma.

To je poslednja u nizu primedbi koju demonstranti imaju na rad premijera Prajut Čan-oče i oni mesecima zahtevaju njegovu ostavku novi ustav i reforme u monarhiji.

Na nedavnom događaju koji promoviše morsku hranu u obližnjoj provinciji, iz vlade su poručili da pokušavaju da vrate poverenje u njenu bezbednu konzumaciju .

„Gradimo poverenje kod ljudi da morsku hranu mogu nabaviti a da se ne zaraze,“ rekao je novinarima Anuča Nakasai, ministar u tajlandskoj vladi.

Najgora epidemija novog koronavirusa na Tajlandu prijavljena je pre nešto više od nedelju dana, a više od 1.500 infekcija do sada je povezano sa najvećom veleprodajom morskih plodova pored Bangkoka, dok većinu obolelih čine radnici migranti iz Mjanmara koji rade na toj tržnici.

Danas je iz radne grupe vlade koja prati Covid 19 prijavljeno 110 novih infekcija koronavirusom, od kojih je 94 povezano sa tržištem morskih plodova.
Tajland ima do sada ukupno 6020 potvrđenih slučajeva COVID 19 infekcije i 60 smrtnih slučajeva povezanih sa bolešću, što je niska stopa za zemlju od 70 miliona ljudi, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.