Tajvan: Potvrđen prvi lokalni slučaj korone posle 12. aprila

TAJPEJ – Predsednica Tajvana Cai Ing-ven pozvala je danas ljude da ostanu mirni nakon što je na Tajvanu potvrđen prvi lokalni slučaj Kovid-19 od 12. aprila, pošto je vlada saopštila da su svi oni koji su bili u kontaktu sa tom osobom negativni na korona virus.

Tajvan je držao pandemiju pod kontrolom zahvaljujući pravovremenim i efikasnima metodama prevencije i upotrebi maski, tako da su svi novi slučajevi korona virusa u poslednjih 250 dana zabeleženi među putnicima koji stižu na ostrvo, preneo je Rojters.

Vlada je, međutim, bila uzdrmana pojavom lokalne infekcije žene, čiji je prijatelj pilot sa Novog Zelanda potvrdio da je zaražen korona virusom početkom nedelje.

Cai je pozvala ljude da ostanu smireni, da prate službene zdravstvene smernice i da ne šire lažne vesti.

„Ovaj slučaj ima potvrđen izvor zaraze“, rekla je ona novinarima i zamolila ljude da ne paniče pretrano.

Ministar zdravlja Čen Ših-čung je na odvojenoj konferenciji za novinare rekao da je svih 170 ženinih kontakata negativno na korona virus i da još tri osobe čekaju na rezultate.

Slučaj je izazvao bes javnosti na Tajvanu, a jedna televizijska stanica je pilota nazvala javnim neprijateljem.

Vlada u Taojuanu saopštila je juče da će kazniti pilota sa 300.000 tajvanskih dolara (10.653 američkih dolara) za nepoštovanje pravila prevencije bolesti.

Na Tajvanu je registrovano 777 slučajeva korona virusa, uglavnom, uvezenih i sedam smrtnih slučajeva.

U bolnicama se na lečenju nalazi oko 130 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.