Tanjug u HK: Najposećeniji grad na svetu u 2020. bez turista

HONGKONG – Godinama najposećeniji grad nas svetu, Hongkong je gotovo cele 2020. bio izolovan i zatvoren za turiste zbog pandemije korona virusa, mnogi hoteli pretvoreni u karantin, a većina građana od marta nije napustila taj grad, pored ostalog, zbog obavezne samoizolacije po povratku.

Hongkong je, prema istraživanju koje je sproveo Euromonitor, prethodne tri godine bio najpopularniji grad na svetu za poslovne i turističke posete, sa nekoliko desetina miliona posetilaca godišnje, a više od 50 odsto njih dolazilo je iz kontinentalnog dela Kine.

Granice te specijalne administrativne oblasti Kine, finansijskog centra Azije i nekadašnje britanske kolonije ove godine su od marta, gotovo istovremeno kada je proglašena pandemija virusa kovid-19, zatvorene za sve osim za rezidente, prenosi dopisnica Tanjuga iz Hongkonga.

Uprkos zatvorenim granicama, merama društvenog distanciranja i obaveznog karantina za rezidente po povratku iz inostranstva, Hongkong, jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, se u novembru suočio sa četvrtim talasom virusa kovid-19, a vlasti strahuju da bi mogao da se otrgne kontroli.

Više stotina hiljada stranaca koji žive i rade u Hongkongu zbog restriktivnih mera, ali i straha od zaraze, ove godine neće posetiti domovinu za božićne i novogodišnje praznike.

„Cele godine radim i uvek se radujem decembru kada dođe vreme da odem kući i posetim svoju porodicu, međutim ove godine zbog obaveznog karantina po dolasku na Filipine, ali i ponovo po povratku u Hongkong to nije moguće, jednostavno izgubila bih mnogo vremena i novca, a i plašim se zaraze“, rekla je M. T, jedna od oko 200.000 Filipinki koje su napustile domovinu i otišle u Hongkong kako bi zaradile novac za svoju porodicu.

Pandemija je produbila razlike između bogatih i siromašnih u Hongkongu, jednom od najskupljih gradova na svetu, gde oko 1,4 miliona ljudi živi ispod granice siromaštva strahujući može li preživeti krizu.

Hongkong je, s druge strane, drugi grad u svetu, posle Njujorka, sa najvećim brojem milijardera u svetu, kojih u tom međunarodnom finansijskom centru ima 96.

Imućnim ljudima najviše nedostaje mogućnost da bezbrižno putuju, zbog čega je sve popularniji takozvani stejkejšn (staycation), odnosno odsedanje u hotelima u sopstvenom gradu, zbog čega brojni luksuzni hoteli nude pakete za boravak uz brojne pogodnosti, naročito sada u periodu praznika.

Nedavna anketa koja je sprovedena uz podršku „Amerikan ekspresa“ (American Expreš) pokazala je da skoro polovina ispitanika oseća uznemirenost i stres zbog nemogućnosti putovanja ove godine usled pandemije i restriktivnih mera, a 78 odsto učesnika ankete navelo je putovanje kao jednu od najpopularnijih aktivnosti koje im najviše nedostaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.