Tedros: Osigurati pravednu distribuciju vakcina u svetu

ŽENEVA – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je danas zemlje širom sveta da osiguraju da vakcine protiv korona virusa budu dostupne ugroženima svuda u svetu, a ne samo bogatim zemljama.

Tedros je zatražio da se prikupi 4 milijarde američkih dolara za kupovinu vakcina protiv Kovida-19 i distribuiciju u zemlje s niskim i srednjim prihodima preko sistema Kovaks.

„To je izazov na koji moramo odgovoriti u novoj godini“, rekao je Tedros u video-poruci objavljenoj dan pre obeležavanja godišnjice otkako je Kina prijavila SZO prve slučajeve upale pluća nepoznatog uzroka.

On je ocenio da vakcine pružaju veliku nadu da će se preokrenuti tok pandemije.

„Ali da bi se zaštitio svet, moramo da osiguramo da se vakcinišu svi ljudi koji su u riziku svuda u svetu, a ne samo u zemljama koje mogu da priušte vakcinu“, rekao je Tedros.

On je pozvao zemlje i da se suprotstave teorijama zavere i napadima na nauku, prenosi Rojters.

„Izbor je lak“, rekao je Tedors dodajući da svet „može preći posljednje kilometre ove krize zajedno, uz međusobno pružanje pomoći, od pravedne raspodele vakcine do pružanja tačnih saveta, saosećanja i nege“ svima kojima je to potrebno.

Iz inicijative Kovaks, čiji je cilj da da osigura pravedan pristup vakcini protiv Kovida-19 siromašnim zemljama, objavljeno je 18.decembra da su sklopljeni sporazumi za skoro dve milijarde doza, dok se prve isporuke očekuju se početkom 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.