U trendu

Tedros: Pristup vakcinama „prvo ja“ neće pobediti kovid

LONDON – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je zemlje da napuste pristup „prvo ja“ prema vakcinama protiv korona virusa.

Od 225 miliona doza vakcina koje su do sada upotrebljene, velika većina je stigla u bogate zemlje i zemlje proizvođače vakcina, dok većina država sa niskim i srednjim prihodima „gleda i čeka“, naveo je Tedros u autorskom članku objavljenom za britanski dnevnik Gardijan.

Pristup „prvo ja“ mogao bi da posluži kratkoročnim političkim interesima, ali će dovesti do dugotrajnijeg oporavka, naveo je on.

Ovo nije prvi put da je Tedros izneo takav stav.

„Moram da budem otvoren: svet je na ivici katastrofalnog moralnog neuspeha, a cena ovog neuspeha biće plaćena životima i sredstvima za život u najsiromašnijim zemljama sveta“, rekao je Tedros govoreći u sedištu SZO u Ženevi 18. januara.

„Na nama je da ispišemo budućnost. Neka nas ne sputava politika, uobičajeno poslovanje ili oni koji kažu da ne možemo“, napisao je Tedros u autorskom tekstu za Gardijan, te dodao da svet treba da bude siguran da nijedna zemlja nije zaboravljena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.