U trendu

Testirali su četiri vakcine i evo koja je stvorila najsnažniji imunološki odgovor

Vakcina kompanije Fajzer Inc./BioNTek stvorila je najsnažniji imunološki odgovor organizma na COVID-19 od četiri cepiva testiranih u sklopu studije koja je pokazala da su osobe vakcinisane Sinofarmom možda najpodložnije infekciji, što su pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell Host and Microbe.

Naučnici su uporedili imunološki odgovor organizma kod osoba vakcinisanim cepivom Fajzera, Sinofarma, AstraZeneke i Sputnjikom V, a studija je provedena u julu na 196 u potpunosti vakcinisanih osoba u Mongoliji, gde su korišćena sve četiri vrste vakcine, što je retkost, piše Bloomberg.

Nivoi neutrališućih antitela na SARS-CoV-2 uveliko su varirala u svakoj od četiri grupe vakcinisanih.

“Relativno niskom” koncentracijom antitela rezultiralo je vakcinisani Sinofarmom i Sputnjikom V, srednji nivo koncentracije antitela razvilo se kod vakcinisanih AstraZenekom, a najveći broj antitela nastao je nakon ubrizgavanja cepiva Fajzer-BioNTeka, pokazala je studija.

Razlozi nastalih razlika u imunološkoj reakciji organizma nakon vakcinisanja spomenutim vakcinama sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka.

Ono će verovatno uključivati ​​faktore poput količine aktivnog sastojka u svakoj dozi cepiva, kao i interval između davanja prve i druge doze, napisali su autori studije u kojoj su učestvovali naučnici sa Univerziteta Stanford, iz Udruženja Onom i Nacionalnog centra za zoonotske bolesti u Ulan Batoru. Rezultati studije objavljeni su u četvrtak.

I varijacije u načinu na koji su vakcine date mogle su da imaju određenu ulogu u dobivenim rezultatima. Ali Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji je učestvovao u razvoju ruske vakcine i zadužen je za njegovu međunarodnu distribuciju, tvrdi da su poređenja efekata cepiva manjkava s obzirom na to da je između primene doze Sputnjika V i merenja količine antitela prošlo više vremena nego kod drugih vakcina.

RDIF ističe i da su osobe koje su vakcinisane Sputnjikom bile u proseku 10 godina starije od onih koje su primile ostale vakcine. Rezultati su pokazali da bi ljudi vakcinisani Sinofarmovim cepivom, koji su u vreme istraživanja činili 89,2 posto odraslih vakcinisanih osoba u Mongoliji, kao i manji broj osoba vakcinisanih Sputnjikom V ili AstraZenekom mogli da budu podložniji koronavirusu zbog već postojećih bolesti, rekli su autori.

Istakli su da će u daljoj kontroli širenja pandemije koronavirusa u Mongoliji i u svetu biti potrebne dodatne javnozdravstvene intervencije, poput buster doza vakcina, ali i potencijalno jače i efikasnije vrste cepiva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)