U trendu

Tihuana: Odsečena ljudska glava bačena na biračko mesto

MEKSIKO SITI – Jedan čovek upao je danas na biračko mesto u Terazas del Vale u meksičkoj državi Tihuana i bacio odsečenu ljudsku glavu, saopštile su lokalne vlasti.

Lokalne vlasti su saopštile da je čovek pokušao da pobegne s lica mesta, ne navodeći da li je na kraju i uhvaćen, preneo je Rojters.

Dosadašnju političku kampanju obeležilo je nezapamćeno nasilje čak i za zemlju poput Meksika u kojoj se svakoga dana dogodi prosečno oko 100 ubistava, navodi britanska agencija.

Izbori se održavaju u jeku epidemije korona virusa, vakcinacije i nasilja kriminalnih klanova, a u predizbornoj kampanji je ubijen 91 političar, uglavnom kandidati opozicije, saopšteno je u izveštaju agencije za bezbedsnosna pitanja Etelekt.

Analitičari tvrde da je veći deo nasilnih akcija u predizbornom periodu bio usmeren na opštinske funkcionere jer su kriminalni klanovi želeli da izvše pritisak i utiču na rezultate izbornog procesa nadajući se manjoj kontroli i suzbijanju trgovine narkoticima.

Na današnjim opšti izborima bira se 500 poslanika Donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika, ali se izbori smatraju i svojevrsnim referendumom 93,5 miliona birača o politici predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora i njegovih napora da oživi državne institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.