U trendu

Tim predvođen SZO stigao u veterinarsku ustanovu u Vuhanu

VUHAN – Tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO) stigao je danas u veterinarsku ustanovu u kineskom gradu Vuhanu u potrazi za tragovima o poreklu pandemije korona virusa, javlja Rojters.

Tim nezavisnih stručnjaka je već posetio ključne bolnice, regionalni centar za kontrolu bolesti i pijacu sa ribom i morskim plodovima Huanan, za koju se veruje da je povezana sa prvim klasterom korona virusa koji se pojavio krajem 2019. godine.

Piter Dašak, jedan od članova tima, rekao je za Rojters da poseta protiče „veoma dobro, odlično“. Među članovima tima bio je i Piter Ben Embarek, vodeći ekspert SZO za zoonske bolesti.

Veterinarska ustanova u provinciji Hubej koja se bori protiv epidemijskih bolesti među životinjama mogla bi da pruži informacije o tome kako je virus u jugozapadnoj Kini sa slepih miševa prešao na ljude, moguće preko posredičke vrste.

Direktor programa SZO za vanredne situacije Majk Rajan rekao je u ponedeljak da istraga možda neće pružiti sve odgovore na pitanja o poreklu kovid-19, opisujući misiju opisao kao „detektivsku priču“ koja će otvoriti nova pitanja. On je takođe kritikovao sve one koji su rekli da neće prihvatiti rezultate istrage tima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.