Tokom pandemije korona virusa utrostručena jedna vrsta depresije

Kod jedne od sedam žena došlo je do razvoja postporođajne depresije, stanja koje utiče na misli, emocije i funkcionisanje majki, kao i na mentalno zdravlje njihovih partnera i dece, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

Prilagođavanje roditeljstvu nakon porođaja predstavlja izazov i u normalnim okolnostima, a usred  pandemije koronavirusa ono je dodatno otežano.

Stručnjaci su od početka zabrinuti zbog uticaja pandemije na mentalno zdravlje nakon porođaja, a novo istraživanje objavljeno u časopisu „Frontiers in Global Women’s Health“, koje je sproveo Univerzitet Alberta u Kanadi, potvrđuje da su njihovi strahovi bili opravdani.

Istraživanje je sprovedeno na 900 žena, od kojih je 520 bilo trudno, a 380 se porodilo prošle godine, otkrilo je da se postporođajna depresija utrostručila tokom pandemije, piše Forbes.

Pre pandemije 29 odsto tih žena imalo je simptome umerene do visoke anksioznosti, a 15 odsto simptome depresije.

Ali tokom pandemije 72 odsto ih je reklo da su doživele anksioznost, a 41 odsto reklo je da su doživele depresiju.

„Neophodne mere koje se sprovode u cilju smanjenje širenja virusa utiču na fizičko i mentalno zdravlje mnogih od nas, na porodilje naročito“, rekla je dr Margi Davenport sa Univerziteta Alberta u Kanadi, koja je saradnik autor studije.

Simptomi posporođajne depresije

Trajni osećaj tuge i lošeg raspoloženja, gubitak interesa za svet oko sebe, nedostatak energije, problemi sa spavanjem i osećaj majke da ne možete da se brine o detetu, su samo neki od simptoma koji mogu da se jave u periodu posle porođaja.

(Forbes, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.