Tramp i Bajden predstavili suprotstavljene vizije

Kandidati na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp i Džo Bajden pokazali su dijametralno suprotstavljene stilove i duboko neslaganje oko upravljanja pandemijom korona virusa, u simultanim intervjuima emitovanim sinoć na dva različita televizijska kanala.

Dva predsednička kandidata govorila su istovremeno za tv mreže En-Bi-Si (NBC) i Ej-Bi-Si (ABC), iz Floride i Pensilvanije. To su dve ključne američke države za izbore u kojima je Tramp pobedio 2016. ali gde sada izgleda da je Bajden u mogućnosti da mu oduzme pobedu.

„Mi smo u situaciji u kojoj imamo više od 210.000 umrlih, i šta on radi? Ništa“, rekao je na televiziji ABC Bajden, predsednički kandidat demokrata, predstavljajući sebe kao osobu koja okuplja podeljenu Ameriku.

Na televiziji NBC sadašnji stanovnik Bele kuće koji se kandiduje za drugi mandat rekao je da je uradjen „fantastičan posao… vakcine stižu i tretmani stižu“.

Napet i agresivan, užasavajći se na pitanja koja su mu postavljana u studiju posebno oko toga zašto tako retko nosi masku, Donald Tramp je odbio bilo kakvo priznavanje krivice.

„Ja sam predsednik, ja treba da vidjam ljude… ne mogu biti zatvoren u nekoj divnoj prostoriji negde u Beloj kući“, rekao je on ironično.

Republikanski predsednik odbio je eksplicitno da osudi pokret teorija zavere „Qanon“ (Kanon), ističući da ne zna ništa o tome i da se slaže sa njihovim stavovima „protiv pedofilije“.

Kontrast sa njegovim demokratskim suparnikom bio je ogroman. Bajden vodi prema anketama i odgovarao je na pitanja iz publike osetno mirnijim tonom.

Kada je završen program Bajden je ostao još oko 30 minuta na bini da odgovara van mikrofona na pitanja gledalaca, znajući sigurno da će slika biti preneta preko televizije.

„Treba slušati druge“, rekao je Bajden biraču koji je pitao kako on planira da povrati „ljubaznost i čast“ u američku politiku.

„Ono što ću prvo uraditi ako budem izabran za predsednika, i ne šalim se, ja ću pozvati“ republikance, rekao je on podsećajući na to kako je delovao kada je bio senator više od 35 godina, kada je važio za čoveka sposobnog da prevazidje partijske podele.

Govoreći o rasizmu Bajden se predstavio kao suprotstavljen Donaldu Trampu, optužujući ga da zaoštrava tenzije medju Amerikancima.

„Ako ja budem izabran za predsednika nećete me čuti da delim, pokušaću da okupljam“, rekao je Bajden.

Gledanost dva televizijska nastupa pred publikom uživo će biti pažljivo merena i uporedjena.

Nekoliko sati pred izlazak na scenu Donald Tramp dao je ton svog obraćanja.

„Voleo bih da mogu da ga gledam da vidim da li može da izdrži do kraja“ rekao je 74-ogodišnji Tramp o svom 77-ogodišnjem suparniku koga naziva „Slipi Džo“ (Pospani Džo).

Ankete su zabrinjavajuće za Trampa u ovoj kampanji u kojoj je već na prevremenom glasanju glasalo 17,5 miliona Amerikanaca.

Bajden, bivši potpredsednik SAD za vreme Baraka Obame, vodi za deset procentnih poena u proseku na nacionalnom nivou prema anketama za predsedničke izbore 3. novembra. Takodje, mada sa manjom razlikom, vodi u ključnim državama koje će odlučiti pobednika izbora.

Korona virus je ponovo uticao na kampanju. U redovima tima Bajdena, njegova kandidatkinja za potpresednicu Kamala Haris bila je u izolaciji zato što je neko u njenom timu testiran pozitivno na korona virus.

Tramp koji se oporavio od Kovidda-19, kaže čak da je „stekao imunitet“ i pojačao je svoju predizbornu kampanju od ponedeljka, okružen svako veče hiljadama pristalica u ključnim državama.

Tramp je prošle nedelje odbio da učestvuje u drugoj debati sa Bajdenom, koja je trebalo da bude održana juče, zato što su organizatori objavili da će biti virtuelna iz predostrožnosti u slučaju da je on i dalje zarazan. Bajden je odbio da odloži datum za drugi duel kako su predlagali iz Trampovog štaba.

Treća debata ipak je predvidjena za 22. oktobar u Nešvilu u državi Tenesi. Demokratski kandidat je rekao sinoć da bi voleo da se Tramp testira pre novog duela iz pristojnosti ali je dodao da će slediti savete nezavisnih organizatora debate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.