Tramp napao američku centralnu banku kao jadnu i sporu

Predsednik SAD Donald Tramp koji danas treba da prestavi mere za podsticaj američke privrede kao odgovor na rizk od novog korona virusa, ocenio je američku centralnu banku kao „jadnu“, i optužio je za sporo donošenje odluka u borbi protiv ekonomskog uticaja epidemije.

„Naše Federalne rezerve su jadne i spore, predvodjene Džejom Pauelom koji je podigao kamate suviše brzo i spustio ih suviše kasno, i koji treba da vrati našu referentnu kamatnu stopu na nivo naših konkurenata“, napisao je Tramp u tviter poruci.

Po Trampovim rečima konkurentne zemlje sada imaju prednost koja ide do dva procentna poena, i imaju još dodatnu pomoć za devize.

Tramp je takodje pozvao američku centralnu banku (Federalne rezerve-Fed) da bude lider umesto da sa zakašnjenjem sledi druge centralne banke.

On je izneo ove komentare pred današnje predstavljanje „opsežnih“ mere za podsticaj ekonomije i pomoć najosetljivijim domaćinstima i frimama, kako je najavio.

Epidemija korona virusa je izazvala takvu paniku na tržištu da je Fed prošle nedelje spustio kamate za 0,50 poena. Kamate su sada u rasponu izmedju jedan i 1,25 procenata. Ta odluka je doneta ne čekajući na redovni sastanak, u skladu sa ulogom vatrogasca koju je centralna banka imala i za vreme finansijske krize 2008-2009. Medjutim, predsednik Tramp smatra tu meru suviše blagom.

U Evropi referentna kamatna stopa Evropske centralne banke je nula, a stopa za uloge banaka je već ušla u negativnu sferu i iznosi minus 0,50 posto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.