Tramp potpisuje ukaz za prioritetan pristup vakcinama

VAŠINGTON – Aktuelni američki predsednik Donald Tramp danas bi trebalo da potpiše predsednički ukaz, kojim bi se osiguralo da Amerikanci dobiju prioritetan pristup vakcinama koje nabavi američka vlada, izjavio je jedan visoki zvaničnik koji je zahtevao da ostane anoniman.

Tramp je bio izložen brojnim kritikama zbog rukovođenja krizom sa korona virusom, pa sada po svaku cenu nastoji da pridobije pozitivne reakcije zbog brzine razvoja i distribucije vakcine protiv kovida-19, navodi Rojters.

Anonimni izvor iz američke administracije tvrdi da će predsedničkim ukazom biti uspostavljen okvir delovanja saveznih organa i vladinih agencija koje bi trebalo da pomognu stranim državama tokom procesa nabavki vakcina, prenosi britanska agencija.

Ipak, ostaje nejasno, zbog čega je potreban predsednički ukaz kojim bi se regulisala distribucija vakcina na teritoriji SAD, ali Rojtersov dobro upućeni, anonimni izvor, ukazuje da je američka vlada zabrinuta zbog mogućih sajber napada koji bi mogli da ugroze predstojeću masovnu vakcinaciju i nastoji da ih predupredi i onemogući.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.