U trendu

Tri puta veća smrtnost od kovida kod nevakcinisanih

DŽAKARTA – Stopa smrtnosti od kovida-19 je u Džakarti, indonežanskoj prestonici, bila više od tri puta veća kod ljudi koji nisu vakcinisani nego kod onih koji su bili vakcinisani, prema novim podacima indonežanskog ministarstva zdravlja.

Stopa mortaliteta onih koji nisu bili vakcinisani bila je 15,5 odsto u poređenju sa 4,1 odsto koliko je iznosila kod onih koji su primili dve doze vakcine „Sinovak“ ili „AstraZeneka“, prema podacima dobijenim iz državnih bolnica, prenosi agencija Rojters.

Tu zemlju jugoistočne Azije je poslednjih meseci preplavio ubrzani porast slučajeva korona virusa, a juče je registrovala tmurnu prekretnicu, pošto je zabeleženo ukupno više od 100.000 smrtnih slučajeva od kovida-19.

„Ovo podržava tvrdnju da dve doze vakcine smanjuju šanse da zaraženi umru i da im bude potrebna hospitalizacija“, rekla je molekularni biolog Ines Atmosukarto koja radi na razvoju vakcine.

Odvojeni podaci iz grada Banjuvangi na ostrvu Java pokazali su da 93 odsto pacijenata sa kovidom, koji su umrli od marta do jula, nisu bili vakcinisani, da je 6 odsto primilo prvu dozu, dok je samo jedan odsto njih bio kompletno vakcinisan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.