Trudo prvi strani lider u razgovoru sa Bajdenom

OTAVA – Kanadski premijer Džastin Trudo i američki predsednik Džo Bajden planiraju da se sastanu sledećeg meseca, saopšteno je iz kabineta premijera, nakon telefonskog razgovora dvojice lidera o odnosima dve zemlje, u kojem su se složili da udruže snage u borbi protiv koronavirusa u Severnoj Americi, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Bela kuća potvrdila da su dva lidera u razgovoru u petak istakli „strateški značaj odnosa SAD i Kanade“ kao i da su razmatrali saradnju na širem planu , uključujući borbu protiv pandemije COVID-19 i rešavanje problema klimatskih promena.

Potvrđeno je da će Trudo i Bajden ponovo razgovarati za mesec dana, a kanadski premijer je prvi strani lider koji je razgovarao s Bajdenom od njegove inauguracije u sredu.

Trudo je ranije pozdravio Bajdenov dolazak kao početak „nove ere“ u bilateralnim odnosima dve zemlje, ali ona je već u sredu započela prvim neslaganjem nakon što je američki predsednik u danu kada je stupio na dužnost potpisao ukaz o ukidanju dozvole za naftovod „Kistoun XL“, od kanadske Alberte do američkog Teksasa, čiji je završetak Tramp odobrio u januaru 2017. godine, navodi agencija.

“Ostavljanje dozvole za naftovod Kistoun XL ne bi bilo u skladu s ekonomskim i klimatskim načelima moje uprave”, navodeno je u naredbi koju je tada Bajden potpisao.

Trudo i kanadska ambasadorka u Sjedinjenim Državama Kirsten Hilman naznačili su ranije da iako je Kanada razočarana ovom odlukom, nastaviti da rade dalje na proširenju saradnje sa Sjedinjenim Dražavama i rešavanju svih spornih pitanja između dve zemlje.

U izjavi Bele kuće povodom jučerašnjeg razgovora navodi se da Bajden razume „Trudoovo razočaranje zbog odluke o ukidanju dozvole za naftovod „Kistoun XL“, i da je američki predsednik „spreman da nastavi sa radom na održavanju aktivnog bilateralnog dijaloga i daljem produbljivanju saradnje sa Kanadom“, saopštava Rojters.

Za naftovod od 1.897 kilometara, koji je prvi put najavljen 2005. godine, planirano je bilo da prevozi 830.000 barela sirove nafte iz naftnih polja u Alberti do Nebraske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.