U trendu

Turska lira ojačala, Sv. banka smanjila prognozu rasta zemlj

ISTANBUL – Turska lira je nastavila danas uzlazni trend, dijametralno suprotan prošmesečnom nekontolisanom padu, mada je Svetska banka smanjila je prognoze ekonomskog rasta zemlje.

Lira je ojačala na 13,73 lira za dolar na ranom trgovanju na Istanbulskoj berzi i stabilizovala se na nivou 13,79 do 08:24 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Zahvaljujući delom inventivnim merama tržišnih regulatora, koje su pomogle da se smiri valutna kriza koja je eksplodirala krajem prošle godine, turska valuta se držala u rasponu od 13,7-13,94 lira za dolar tokom protekle nedelje.

Tokom 2021. godine, izgubila je 44 posto vrednosti prema dolaru, a prošle nedelje je oslabila za 5,0 posto.

Procenjuje se da je ova velika tržišna ekonomija u uspinu porasla za snažnih 9,5 procenata u 2021. godini, uprkos tržišnim nestabilnostima poslednjih meseci, prema najnovijem izveštaju Svetske banke o globalnim ekonomskim izgledima.

Međutim, Svetska banka predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda Turske naglo usporiti na 2,0 posto ove godine i na 3,0 procenta u 2023. U izveštaju iz prošlog juna, ova međunarodna finansijska institucija je predviđala rast Turske od 5,0 odsto u 2021, i od 4,5 procenata u 2022. i 2023. godini.

Turska ekonomija, vredna 720 milijardi dolara, zabeležila je rats od 0,9 posto u 2019. i od 1,8 odsto u 2020. godini, usled recesije izazvane s jedne strane valutnom krizom i, s druge strane, pandemijom koronavirusa.

Nakon pada lire krajem decembra na rekordno nizak nivo od 18,4 lira za dolar, predsednik Tajip Erdogan je najavio program čiji je cilj da motiviše štediše da ne konveruju depozite u domaćoj valuti u devize, tako što će deponentima biti nadoknađen bilo kakav gubitak uzrokovan slabljenjem lire.

Turska je u utorak ovaj program proširila i na korporativne depozitne račune, što je prema saopštenju Ministarstva finansija rezultirano privlačenjem oko 108 milijardi lira (7,8 milijardi dolara) na depozitne račune kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar