U trendu

Turska potvrdila efikasnost kineske vakcine od 91,25 odsto

ANKARA – Podaci finalne faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv korona virusa koju je razvila kineska kompanija „Sinovak“, a koja je sprovedena u Turskoj, pokazuju efikasnost od 91,25 odsto, što je potencijalno mnogo bolji rezultat odvojenog ispitivanja iste vakcine u Brazilu.

Naučnici u Turskoj tvrde da tokom ispitivanja nisu zabeležena ozbiljnija neželjena dejstva, osim kod jedne osobe koja je ispoljila alergijsku reakciju. Oni navode da su uobičajena neželjena dejstva izazvana vakcinom temperatura, blagi bol i umor, prenosi Rojters.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koča je rekao da je 26 od 29 dobrovoljaca koji su bili zaraženi korona virusom primilo placebo, a da će se ispitivanje nastaviti dok 40 ljudi ne bude zaraženo.

On je rekao da su naučnici najpre planirali da rezultate objave pošto bude zaraženo 40 dobrovoljaca, ali da su rezultati pokazali da je vakcina bezbedna, s obzirom na to da su neželjena dejstva među dobrovoljcima minimalna.

Naučnici u Brazilu, gde se takođe odvija finalna faza kliničkih ispitivanja vakcine kompanije „Sinovak“, prijavili su efikasnost veću od 50 odsto. Oni, međutim, nisu objavili sve rezultate na zahtev kompanije, što je podstaklo pitanja o transparentnosti.

Ispitivanja u Turskoj počela su 14. septembra, a njima je do sada bilo obuhvaćeno preko 7.000 dobrovoljaca. Rezultati koji su danas objavljeni bazirani su na ispitivanjima kojima je bilo obuhvaćeno 1.322 ljudi.

„Sinovak“ je prva kineska kompanija koja je objavila detalje iz kasne faze njenih kliničkih ispitivanja vakcine, nakon pozitivnih rezultata vakcina koje su proizvele kompanije „Fajzer“/“Biontek“, „Moderna“ i „AstraZeneka“.

Vakcina pod nazivom „Koronavak“ počiva na tradicionalnoj tehnologiji koja koristi inaktivirani korona virus koji ne može da se replicira u ljudskom organizmu kako bi pokrenula imuni odgovor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.