Turska razmatra mogućnost uvođenja novih mera protiv kovida

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će vlada razmotriti mogućnost uvođenja novih mera u borbi protiv kovid-19. Najava turskog predsednika usledila je nakon što je u zemlji danas potvrđeno još 2.165 novih slučajeva, najviše od maja, kada je Ankara uvela niz restriktivnih mera.

Erdogan je rekao da je ministar zdravlja otišao u posetu u više provincija i da se trenutno razmatra koje bi nove mere mogle da budu uvedene u ovim delovima zemlje, preneo je Rojters.

Ministar zdravlja Fahretin Koča je danas rekao da je 40 odsto svih slučajeva u Turskoj zabeleženo u Istanbulu, pet puta više nego u prestonici.

Nakon sastanka sa lokalnim zvaničnicima u pet provincija na severoistoku zemlje, Koča je rekao da je u ovim oblastima zemlje došlo do velikog porasta broja obolelih, kao i da se neki gradovi približavaju drugom talasu pandemije.

On je istakao da su mere poput nošenja maski, održavanje fizičke distance i fleksibilno radno vreme važni u borbi protiv pandemije, kao i da vlasti trenutno ne razmatraju uvođenje karantina.

Udruženje lekara Turske i opozicija kritikovali su odluku vlade da u zvaničnu statistiku o pandemiji svrstava samo simptomatske slučajeve i istakli da se na taj način prikriva stvarna epidemiološka slika.

U Turskoj je od početka pandemije korona virusom zaraženo 357.693 ljudi, dok je od posledica kovid-19 preminulo 9.658 pacijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.