U trendu

Turskoj najverovatnije sledi pooštravanje mera

ANKARA – Dnevni broj novozaraženih od korona virusa u Turskoj dostigao je više od 50.000, pa će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan verovatno narediti pooštravanje restriktivnih mera ove nedelje, izjavio je danas visoki vladin zvaničnik.

Turska se po broju novih slučajeva nalazi na četvrtom mestu na svetu, a rekord je dostigla prošle nedelje kada je registrovano blizu 56.000 novozaraženih, što je za pet puta više nego u martu kada je Erdogan ublažio restriktivne mere u okviru, kako je to nazvao, kontrolisane normalizacije, preneo je Rojters.

Ankara je za porast broja zaraženih okrivila nepoštovanje mera i pojavu novih varijanti virusa, pa je 29. marta najavila uvođenje lokdauna preko vikenda i zatvraranje restorana za obedovanje tokom Ramazana, muslimanskog svetog meseca koji počinje u utorak.

Neimanovani turski zvaničnik je, međutim, rekao britanskoj novinskoj agenciji da kratkotrajan period normalizacije nije dobro prošao i da će mere biti još više pooštrene nakon sastanka vlade zakazanog za utorak.

On je naveo da bi mogle biti usvojene mere koje uključuju ograničavanje međugradskog saobraćaja, za koja lekari kažu da su ključni za prenos virusa, ograničavanje kretanja mlađih od 20 i starijih od 65 godina i zatvaranje objekata za sport i razonodu.

Na osnovu Erdoganove najave izrečene 29. marta, restorani bi mogli da budu ograničeni na dostavu i hranu za poneti tokom Ramazana, dok bi policijski čas i dalje bio nastavljen od 21.00 uveče do 05.00 ujutru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.