Tužilaštvo najavilo saslušanja u vezi sa ikonom

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH najavilo je da će saslušati sva tri člana Predsedništva BiH, ambasadora BiH u Rusiji i ostale koji su učestvovali u organizaciji posete Sergeja Lavrova, a u vezi ikone koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije.

Iz državnog tužilaštva za sarajevski portal Klix su podsetili da s tim u vezi formiran predmet, a na osnovu informacije ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković.

„U okviru navedenog predmeta sprovode se radnje i aktivnosti, kao i zahtevi i prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, pa će u okviru tog predmeta biti saslušan i ambasador BiH u Moskvi“, piše portal.

Takođe biće saslušane i sve osobe koje su učestvovale u organizovanju posete Lavrova, kao i sva tri člana Predsedništva BiH, zbog, kako se navodi, „eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine“, navodi se u odgovoru Tužilaštva.

Ikona, koju je Dodik poklonio Lavrovu, vraćena je iz Moskve i nalazi se u sefu Dodikovog kabineta u Predsedništvu BiH.

Dodik je juče po izlasku iz bolnice, gde je lečen od korona virusa, optužio federalne medije da pokušavaju da „aferom“ u vezi sa ikonom prikriju dilomatski skandal dvojice članova Predsedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji su bojkotovali susret sa Lavrovim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.