U trendu

U Alžiru danas parlamentarni izbori, najavljen bojktot

ALŽIR – Danas se u Alžiru održavaju parlamentarni izbori od kojih vlasti očekuju da će smanjiti političke turbulencije i doneti stabilnost u zemlji, ali već postoje najave da će ih mnogi glasači bojkotovati.

Više hiljada kandidata se bori za parlament koji ima 407 mesta, a po prvi put polovina kandidata su žene.

Ovo su prvi parlamentarni izbori od 2019. godine kada je sa vlasti protestima skinut dugogodišnji predsednik Abdelaziz Buteflika, na koga je pokret Hirak uspeo da izvrši pritisak da nakon dve decenije na vlasti, podnese ostavku u aprilu 2019.

Vlada je poslednjih nedelja povećala pritisak na prodemokratski Hirak, a jedan novinar i političar, opozicionari, su uhapšeni uoči glasanja, ali su jutros pušteni.

Hirak zahteva temeljnu promenu u alžirskom političkom sistemu i odbija dijalog s vladom, a stranke koje podržavaju pokret Hirak su pozvale na bojkot.

Pretpostavlja se, međutim, da će odziv ionako biti mali zbog epidemije korona virusa, najave bojkota i sveopšteg nezadovoljstva političkim sistemom.

Posmatrači očekuju najmanji odziv svih vremena, pošto se čini da je stanovništvo previše razočarano da bi izašlo na glasanje, a nekoliko stranaka, poput liberalnog Pokreta za kulturu i demokratiju, levičarske Radničke stranke ili Socijalističke radničke partije već je najavilo da neće učestvovati na izborima.

Birališta će biti zatvorena danas u 19 časova, a prvi rezultati za koje se veruje da neće doneti velike promene u politickom životu zemlje, biće poznati u nedelju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.