U CG novih 258 slučajeva, preminulo sedam osoba

PODGORICA – U Crnoj Gori je u poslednja 24 časa zabeleženo 258 novih slučajeva korona virusa, od testiranih 1.096 uzoraka, a preminulo je sedam osoba, saopšteno je večeras iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici.

Trenutno je u Crnoj Gori aktivno 8.830 slučajeva.

Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom Kovida-19 od početka pandemije iznosi 637.

Od početka pandemije zaraženo je 44.542 ljudi.

Prethodno je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić rekao da je danas preminulo sedam pacijenata – dva u KC CG, dva u Opštoj bolnici Bar i po jedan u opštim bolnicama u Nikšiću, Beranama i Kotoru.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić rekao je da su gradovi sa najvećom stopom obolelih na 100.000 stanovnika Cetinje sa 2.990, Podgorica sa 2.310 i Budva sa 1.989 i u njima je najteža situacija.

„Trenutno se epidemija nalazi na stabilnom, ali na visokom nivou. Od našeg ponašanja u narednim danima zavisiće ono što će uslediti 14 dana nakon svih praznika“, rekao je Galić.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da je situacija vanredna, ali traje hronično i dugo.

„Ako znamo da se prvi slučaj pojavio 16. marta onda je jasno da se radi o hroničnom problemu koji iscrpljuje. Kod donošenja mera vodili smo se strogo medicinskim kriterijumima. Institut za javno zdravlje je zahtevao radikalnije mere i kompletno zaključavanje na 15 dana. Mere su revidirane do mere koju je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje“ rekla je Borovinić Bojović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.