U čileanskoj bazi na Antarktiku 36 osoba zaraženo koronom

SANTJAGO – Slučajevi korona virusa zabeleženi su i na Antarktiku, poslednjem kontinentu koji je do nedavno bio bez kovid-19, saopšteno je iz čileanske vojske.

Vojska navodi da je virus do sada potvrđen kod najmanje 36 osoba iz istraživačke baze Bernardo O’Higins, prenosi Rojters.

U toj istraživačkoj bazi kojom operiše čileanska vojska zaraženo je najmanje 36 ljudi, uključujući 26 pripadnika vojnog osoblja i 10 civila koji rade na poslovima održavanja baze.

Zaposleni u bazi nalaze se u izolaciji i pod konstantnim su nadzorom, a do sada nisu zabeležene nikakve komplikacije, navode iz vojske.

Prvi slučajevi kovid-19 zabeleženi su sredinom decembra, kada su se dva vojnika razbolela.

Čileanska vojska je između 27. novembra i 10. decembra takođe potvrdila tri slučaja kovid-19 među 208 članova posade na brodu koji je uplovio u vode Antarktika.

Istraživačke i vojne baze na Antarktiku su sprovele znatne napore kako bi sprečile prodor kovid-19, uključujući otkazivanje turističkih tura, smanjivanje obima aktivnosti i broja prisutnog osoblja, uz zatvaranje objekata.

Jedno od naseljenih mesta u Čileu koje je najbliže Antarktiku, pokrajina Magalanes, nalazi se među najteže pogođenim pandemijom u Čileu. Veći deo regije je mesecima bio pod strogim merama karantina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.