U HR se pojačavaju mere u prevenciji koronavirusa

ZAGREB – Nakon što su ministarstva zdravlja i spoljnih poslova upozorili škole i građane Hrvatske da ne putuju u Italiju zbog širenja zaraze novim koronavirusom u toj zemlji, oglasio se i Krizni štab resora zdravlja saopštenjem da su jedini zaduženi za davanje informacija o tom virusu.

Iz resora zdravlja najavljena je konferencija za novinare na kojoj će biti predtavljene nove mere za prevenciju i širenje koronavirusa.

Načelnica Kriznog štaba Maja Grba Bujević najavila je da će se prema onima koji dolaze iz italijanskih regija s povećanim brojem zaraženih primenjivati epidemiološke mere nadzora kao i za one koji dolaze iz Kine.

U Rijeci je juče održana međunarodna karnevalska povorka na kojoj su bile hiljade ljudi, a među njima i gosti iz Italije, koja je u poslednjih nekoliko dana postala žarište koronavirusa.

Iz gradske uprave Rijeke za portal Index su rekli da je karnevalska povorka održana, jer, kako kažu, nisu imali nikakve informacije o širenju virusa u Italiji.

„Uoči Međunarodne karnevalske povorke u Rijeci nije postojalo nikakvo uputstvo o obavezi otkazivanja ikakvih manifestacija. Stoga ni Riječki karneval nije otkazan“, navodi se u odgovoru riječke gradske uprave.

Učenici pulske Gimnazije koji su u subotu bili na karnevalu u Veneciji ostaće dve sedmice u kućnoj izolaciji, potvrdio je ranije direktor Gimnazije Filip Zoričić.

Zoričić je rekao da je škola sinoć oko ponoć dobila takvo uputstvo od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo budući da su italijanske regije Lombardia i Veneto proglašene „područjem rizika za zarazu koronavirusom“.

„To znači“, dodao je, „da 42 dece i četiri profesora koji su se vratili s izleta iz Venecije treba da ostanu 14 dana kod svojih kuća u izolaciji“, rekao je.

Inače, u Italiji je saopšteno da je umrla i peta žrtva koronavirusa, a da je zaraženo 212 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.