U Italiji 41 osoba umrla od korona virusa u 24 sata, ukupno 148

U Italiji je u poslednja 24 časa umrla 41 osoba od korona virusa čime je ukupan broj umrlih porastao na 148, prema novom bilansu koji je danas objavila Civilna zaštita.

Time je Italija druga u svetu prema broju smrtnih slučajeva od Kovida-19, posle Kine.

Broj potvrdjenih zaraženih od početka epidemije koja je počela oko 20. februara porastao je na 3.858 u odnosu na 3.089 prethodnog dana, što je porast od 25 odsto.

Italija je treća najpogodjenija zemlja u svetu iza Kine i Južne Koreje. Od ukupnog broja zarađenih izlečeno je 414 pacijenata, što je 138 više nego prethodnog dana.

„Do sada izlečene osobe predstavljlaju 10 odsto ukupnog broja ljudi koji su dobili virus, a umrle osobe 3,8 odsto“, rekao je šef Civilne zaštite Andjelo Boreli na dnevnoj konferenciji za novinare.

Boreli je rekao da za sada nema većih teškoća sa brojem kreveta u bolnicama. Rekao je da kada su popunjeni kreveti u intenzivnoj nezi u jednoj oblasti, koordinacioni clentar nalazi mesta u susednim oblastima.

Od 3,858 zaraženih, 1.790 su u bolnici a 351 osoba u intenzivnoj nezi, oko 10 odsto, dok su ostali u karantinu u svojim kućama.

Tri najpogodjenije oblasti, sve na severu su i dalje Lombardija, Emilija Romanja i Veneto.

U Italiji se ovaj virus proširio na 21 oblast, ali najveći broj slučajeva je koncentrisan na severu.

Pacijent jedan italijanske epidemije identifikovan je 20. februara u Kodonju, 60 kilometara južno od Milana. Taj 38-ogodišnjak je i dalje u bolnici u intenzivnoj nezi i u teškom stanju. On je neznajući zarazio trudnu suprugu koja se u medjuvremenu izlečila, ali takodje i lekare i pacijente koji su zarazili svoju okolinu. Lekari smatraju da su svi italijanski zaraženi vezani za pacijenta jedan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.