U trendu

U Italiji moguće uvođenje lokdauna za Novu godinu

RIM – Epidemijska situacija u Italiji je bolja nego u mnogim zemljama u okruženju, ali je primetan porast broja novih slučajeva zaraze virusom korona zbog čega će se razmatrati mogućnost pooštravanja postojećih mera i uvođenja lokdauna za Novu godinu, izjavio je ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić.

„Ne zna se još, nije doneta takva odluka, ali cifre govore u prilog tome da će određene mere zaoštravanja biti preduzete“, rekao je Aleksić za televiziju Tanjug.

On je naveo da se u Italiji beleži porast broja novozaraženih i dodao da je tokom vikenda registrovano 24.000 pozitivnih slučajeva, te da je za očekivati da od danas ili sutra taj broj bude oko 30.000 dnevno.

Aleksić je rekao da se vakcinacija u Italiji sprovodi uspešno i precizirao da je u toj državi do sada prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo oko 89 odsto starijih od 12 godina, drugu dozu više od 85 odsto, a treću 27 odsto.

Kada je reč o imunizaciji dece, naveo je da se u Italiji sa time krenulo 16. decembra i da je do danas vakcinisano 73.000 dece.

„Vakcinišu se u posebnim ambijentima, kroz igru, tu se pojavljuje i Deda Mraz, medicinsko osoblje je durgačije obučeno kako bi se deca sa najmanje moguće stresa vakcinisala“, naveo je Aleksić.

Govoreći o ulasku stranaca u Italiju, naveo je da se u tu zemlju može ući samo iz tačno određenih razloga.

Kako je rekao, u Italiju se ne može putovati turistički, ali može zbog zdravstvenih razloga, školovanja…

„Naši građani koji žele da uđu u Italiju moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test koji nije stariji od 24 sata, moraju da popune PLF obrazac i da se podvrgnu samoizolaciji i zdravstvenom nadzoru u trajanju od deset dana na adersi koja je navedena u tom PLF formularu i posle toga su obavezni da urade jedan test“, objasnio je Aleksić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar