U trendu

U J. Koreji najveći broj novozaraženih od 8. januara

SEUL – U Južnoj Koreji je registrovano tokom poslednjih 24 časa 668 novih slučajeva korona virusa, što predstavlja najveći dnevni broj zaraženih od 8. januara, saopštila je danas Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Ukupan broj zaraženih porastao je na 106.898 slučajeva, dok broj preminulih od početka pandemije iznosi 1.756, preneo je Rojters.

Poslednja žarišta korona virusa pojavila su se u vrtićima, saunama, barovima i crkvama.

Više od 63 odsto novih slučajeva pojavilo se u Seulu i obližnjim regionima, uključujući provinciju Kjongi, pokazuju podaci KDCA.

„Ako četvrti talas infekcija postane realnost, proces vakcinacije će biti neizbežno poremećen, a biće zadat i veliki udarac našoj ekonomiji“, izjavio je premijer Čung Sje-kjun danas na sastanku vlade.

On je istakao da vlada preduzima sve napore da bi sprečila četvrti talas pandemije mobilizacijom svih mogućih sredstava.

Zdravstveni zvaničnici pozvali su građane da se uzdrže od neesencijalnih okupljanja kako bi olakšali epidemiološki rad u slucaju bilo kakvog izbijanja žarišta.

Južna Koreja je dobro opremljena medicinskim resursima i ima dovoljno bolničkih kreveta da pokrije do 1.000 slučajeva dnevno tokom perioda od 20 dana, izjavio je zvaničnik Ministarstva zdravlja Jun Tae-ho na konferenciji za novinare.

„Međutim, kada krene četvrti talas, postoji mogućnost da broj pacijenata skoči, pa ćemo nastaviti da obezbeđujemo više kreveta i preduzmamo regionalne mere“, rekao je Jun.

U Južnoj Koreji je do sada dato preko milion doza vakcine protiv kovid-19 zdravstvenim radnicima i kategorijama sa visokim rizikom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.