U trendu

U Lombardiji policijski sat, zabrinjava privredna aktivnost

RIM – U severnoj italijanskoj pokrajini Lombardija, koja važi za „lokomotivu“ italijanske industrije, od 22. oktobra uvodi se policijski sat, kao krajnja mera da bi se suzbilo širenje zaraze covidom-19.

Prema novoj naredbi, koju je, na predlog vlasti Lombardije, odobrila centralna vlada, u celoj regiji od 23 sata uveče do 5 ujutro prestaju sve komercijalne aktivnosti, izuzev neophodnih, a za vreme vikenda veliki šoping centri ostaju zatvoreni.

Građanima se prepporučuje da izlaze samo po potrebi, a firmama da potenciraju rad od kuće.

Predsednik regije Lombardija Atilio Fontana odluku je doneo uz potpunu saglasnost svih regionalnih političkih subjekata, a na predlog naučno-tehničkog komiteta.

Prema procenama Komiteta, koji je analizirao ubrzano širenje zaraze koronavirusom poslednih sedmica, u Lombardiji bi do kraja ovoga meseca moglo biti 600 pacijenata u odeljenjima intenzivne nege, a ukupno hospitaliozovanih i do četiri hiljade.

Uvođenje ovako oštrih mera ograničenja u najrazvijenijoj industrijskoj regiji Italije, Lombardiji, mnoge građane je uznemirilo a u javnosti se špekulioše da će slične mere, ukoliko se ne zaustavi brzo širenje covida-19, biti uvedene i u ostalim delovima Italije.

“Treba uzeti u obzir mogućnost da se policijski sat tokom noći uvede i u drugim gradovima, kao sto je Rim ili Napulj, i u svim onim delovima zemlje gde epidemiološka situacija može da se pogorša mnogo i brzo. Činimo sve što je neophodno i moguće da bismo izbegli uvođenje karantina u vreme Bozica. To bi bio težak problem za privredu i škole”, rekao je za agenciju Ansa član Naučno-tehničkog komiteta Lombardije, Fabrizio Preljasko.

Vlada premijera Đuzepe Kontea uporno odbija mogućnost uvođenja novog karantina na celoj nacionalnoj teritoriji, iz najmanje dva razloga: privreda ne bi mogla da podnese nove mesece nerada, a pitanje je i da li bi građani mirno prihvatili ponovno ograničavanje slobode kretanja.

Umesto karantina, uvode se parcijalne mere ograničenja, a lokalnim vlastima data je dozvola da, gde je potrebno, nametnu takozvanu ”crvene zone”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.