U Poljskoj na snagu stupio zakon o abortusu

BRISEL – U Poljskoj je zvanično stupio na snagu Zakon o zabrani abortusa, usred eskalacije sumnje EU u zakonitost sudskog sistema te zemlje.

Zakon, čije je stupanje na snagu objavljeno u službenom glasniku u sredubrani sve vrste prekid trudnoće osim u slučaju silovanja ili incesta ili ako je život majke u opasnosti, prenosi Euobserver.

Zakon je usvojen još u oktobru prošle godine, ali je njegovo stupanje na snagu odloženo zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana koji su trajali danima.

Protesti su održani i u sredu u centru Varšave, a sam zakon izazvao je brojne debate o vrednostima i vladavbini prava širom zemlje.

Opožicione stranke smatraju da je zakon „provokacija“ šefa vladajuće PiS stranke Jaroslava Kačinjskog i da on zakonom pokušava da ubaci Poljsku „u vatru“ kako bi protestima i nezadovoljstvima skrenuo pažnju sa lošeg rukovođenja pandemijom korona virusa.

Evropska komisija poslala je u sredu žalbu u poljski pravosudni disciplinski sud.

U žalbi se navodi da Poljska ima mesec dana da odgovori na dodatno obrazloženo mišljenje i da preduzme neophodne mere u skladu sa pravosuđem EU, a u suprotnom EK bi mogla ceo slučaj da prosledi Evropskom sudu pravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.