U Rimu protestu radnici, najavljen i protest zbog škola

RIM – Na jednom od glavnih trgova u Rimu “Piaza del Popolo” u toku je protest radnika koji traze od vlade hitne mere za dugorocno resavanje krize koja je, nakon pandemije Covida19, pogodila ekonomiju.

Protest su zajednicki organizovali tri mocna sindikata koja predstavljaju vise od 80 hiljada zaposlenih radnika u metalurgiji, industriji domacih aparata, informatickoj, industriji instalacija i avio-saobracaja, aorganiyatori upozoravaju da je dovedeno u pitanje vise od 300 hiljada radnih mesta u 144 kompanije koje se, nakon pandemije koronavirusa, suocavaju sa ozbiljnim problemima.

Od vlade se trazi sirok i dugorocan plan za resavanje problema koji su pogorsani pandemijom Covida19.

Istovremeno u 60 italijanskih gradova za danas popodne su zakazane demontsracije proitv plana za povratak u skolske klupe na jesen, prenose italijanski mediji.

Planom koji je predlozila ministrica za obrazovanje Lucia Azolina nisu zadovoljni roditelji, sindikati, predsednici skola, udruzenja roditelja, a ni predsednici pojedinih regija.

Plan, kako pise novina, predviđa podelu razreda u grupe, rad u smenama ukljucujuci i sUbotu (do sada deca u italijanskim skolama nisu isli subotom u skolu), pravljenje grupa prema predmetu i koristenje otvorenih prostora za odrzavanje nastave.

Glavne primedbe su, kako izvestava stampa, sto plan ne predviđa dodatno finanSiranje skola, sto ce nova skolska godina poceti sa 200 hiljada nastavnika koji nisu stalno zaposleni, vec ce biti „zamena“, a uputstva ministarstva ne sadrze „prakticne mere“ kako organizovati nastavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.