U RS se očekuje pad BDP-a od 3,5 odsto

BANJALUKA – U Republici Srpskoj se, prema procenama, očekuje pad BDP-a od 3,5 odsto, a ekonomisti smatraju da u vremenu pandemije, kada se očekivao mnogo veći minus, to nije loš rezultat.

Udar na ekonomiju najviše se osetio u području industrije i usluga, a pozitivnu stopu rasta imale su poljoprivreda i građevinarstvo, piše RTRS.

Poređenja radi, u vremenu ekonomske krize 2009. godine Republika Srpska imala je pad BDP- a od tri odsto, a u 2020. godini minus je veći za pola procenta.

Razlika je, podsećaju ekonomisti, što je udar izazvan pandemijom najviše osetio republički budžet, ali su u prošloj godini očuvana zaposlenost i prosečna plata.

Napravljena je, smatraju, dobra ravnoteža kako bi bilo očuvano zdravstvo, ali i privreda.

“Bez obzira na korona virus koji je zadesio ceo svet, pad bruto domaćeg proizvoda Republike Srpske, posle Srbije, je najmanji”, precizirao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Najveći minus BDP-a desio se u industriji, trgovini na veliko i malo, saobraćaju, ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Bilo je i oblasti u kojima je zabeležena pozitivna stopa rasta i koje su delom neutralisale pad BDP-a – u poljoprivredi, šumarstvu, ribolovu i građevinarstvu.

Na pad BDP-a uticala je i ekonomska i epidemiološka situacija spoljnotrgovinskih partnera.

Tako, na primer Italija u koju RS mnogo izvozi, procenjuje minus bruto domaćeg proizvoda između sedam i 10 odsto.

Ekonomisti tvrde da bi rast BDP-a u ovoj godini u Republici Srpskoj mogao da bude veći od predviđenog, a da bi geografski položaj trebalo da tome ide u prilog.

Zato ekonomisti preporučuju da se posebna pažnja mora posvetiti prerađivačkoj industriji bez obzira na to kolike su gubitke ili dobit ostvarile u prošloj godini.

Međutim, kako piše RTRS, sve ove procene zavisiće prvenstveno od dalje epidemiološke situacije u RS i u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.