U Rumuniji obavezno nošenje maski u otvorenom prostoru

BUKUREŠT – U Bukureštu, prestonici Rumunije, od utorka su zatvorene škole, restorani i pozorišta, a obavezno nošenje zaštitnih maski prošireno je na sve otvorene prostore u gradu zbog porasta stope zaraženosti korona virusom.

Portparol odbora za vanredne situacije Bukurešta rekao je da će se mere ponovo procenjivati nakon 14 dana, prenosi Rojters.

Broj zaraženih korona virusom na dnevnom nivou rastao je za oko 4.000 tokom protekle nedelje, a ukupan broj zaraženih danas je dostigao 182.854, saopštila je vlada te zemlje.

Od vikenda, kumulativna stopa zaraženosti u Bukureštu premašila je tri slučaja na 1.000 stanovnika tokom perioda od dve nedelje.

Rumunski predsednik Klaus Johanis u martu je naredio da se uvedu striktne mere karantina, a iako su restriktivne mere ublažene, od 15. maja je obavezno nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu, mestima u zatvorenom, kao i u otvorenim prostorima gde se prave gužve, poput pijaca i autobuskih stanica.

Vlada je ponovo, posle šest meseci, otvorila škole za 2,8 miliona dece sredinom septembra, a u njima je obavezno nošenje zaštitnih maski.

Od početka pandemije, 5.931 osoba je preminula od posledica korona virusa u Rumuniji, dok se 132.082 ljudi oporavilo od ove infekcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.