U Rusiji uskoro počinje primena testova na novi soj korone

MOSKVA – U Rusiji će se narednih nedelja pojaviti sistemi za testiranje koji će moći da otkriju novi korona virus sa mutacijama, izjavila je direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

„Sada možemo da dobijemo sistem za testiranje, to će trajati najviše 2-3 nedelje, koji će razlikovati virus od virusa sa mutacijama. Nabavili smo instrument koji određuje određene promene virusa,“ rekla je Popova na sastanku zamenice ruskog premijera Tatjanom Golikovom sa vodećim epidemiolozima i virolozima, prenosi Sputnjik.

Rusija ima više od 600 uzoraka soja virusa korona, više od 400 ih je dekodirano, izjavila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova.

„Nakon što su se u Rusiji pojavili pacijenati sa koronom, naši naučnici su izolovali svoje sojeve tog virusa. Sada imamo više od 600 – mislim na 600 uzoraka, od kojih je kod više od 400 određena kompletna genomska sekvenca,“ saopštila je Golikova.

Ona je dodala da Rusija aktivno učestvuje u proučavanju genetske raznolikosti i evolucije pandemijskog potencijala kovida-19.

Direktor Centralnog naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora Vasilij Akimkin saopštio je da je ovaj Institut razvio sistem za testiranje koji može da smanji vreme dobijanja rezultata na sat do sat i po.

„Naši stručnjaci su zajedno sa stručnjacima iz drugih instituta praktično razvili i isprobali test koji može da smanji vreme istraživanja… Vreme otkrivanja (virusa) iznosi od 60 do 90 minuta,“ istakao je Akimkin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.