U SAD prvi slučaj širenja virusa „u zajednici“

LOS ANĐELES – Osoba u Kaliforniji koja nije bila u kontaktu ni sa kim za koga se zna da je zaražen koronavirusom i nije putovala u zemlje u kojima virus cirkuliše, bila je pozitivna na testu na ovaj smrtonosni virus.

To je možda prvi slučaj širenja zaraze „u zajednici“ u SAD, saopštili su u sredu Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), piše Njujork Tajms.

„U ovom trenutku izloženost pacijenta nije poznata“, saopšteno je iz CDC. Slučaj je, kako se navodi, otkriven putem američkog javnog zdravstvenog sistema i dijagnostifikovao ga je jedan lekar.“

Broj slučajeva u SAD ovim se popeo na 60, uključujući 45 slučajeva među Amerikancima koji su vraćeni iz Vuhana u Kini – epicentru izbijanja – i kruzerom Dajmond Princes, koji je virus preplavio nakon što je pristao u Japanu.

Do sada su službenici za javno zdravstvo kod svih pacijenata u zemlji mogli da potvrde nedavno putovanje u inostranstvo ili kontakt sa drugim zaraženim i da identifikuju izvore izlaganja.

Iako su zvaničnici CDC rekli da je moguće da je pacijent bio izložen kontaktu sa nekim ko se vratio s puta, a ko je bio zaražen, čini se da je novi slučaj širenja u zajednici – onaj kome izvor zaraze nije poznat.

Specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt doktor Vilijam Šafner rekao je da bi „to sugerisalo da postoje i drugi neotkriveni slučajevi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.