U trendu

U Sloveniji 10 slučajeva omikrona u dva odvojena klastera

LJUBLJANA – U Sloveniji je do ponedeljka u dva odvojena klastera potvrđeno ukupno deset slučajeva visoko zarazne varijante korona virusa Omikron, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ), samo dan nakon što su vlasti prijavile prva četiri slučaja novog soja.

Zaražene osobe su stigle iz Švedske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a sekundarni prenos je već otkriven u dva klastera, prenosi STA.

Svi pacijenti imaju blage simptome, saopšteno je iz Instituta uz napomenu da epidemiolozi prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba.

Istraživač i profesor na ljubljanskom Farmaceutskom fakultetu Borut Štrukelj, rekao je da, iako je nova varijanta veoma virulentna, indicije ukazuju da bi mogla imati blaže simptome.

Ovo bi mogao biti pozitivan scenario, a on je ukazao i na negativan scenario po kojem bi nove mutacije mogle da se razviju i učine varijantu veoma opasnom, navodi STA.

Pozivajući se na studije koje pokazuju da su bosteri efikasni protiv Omikrona, Štrukelj je preporučio treću dozu svim osobama iznad 30 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar