U trendu

U Srbiji dato sedam miliona doza vakcine, evo koliko nuspojava je zabeleženo

Na sedam miliona doza primenjenih vakcina protiv kovida 19 u Srbiji, zabeleženo je 1.169 neželjenih reakcija, izjavila je predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Jelena Mitrašinović.

Najdrastičnije reakcije koje su zabeležene na vakcine protiv korone u Srbiji su jedan slučaj miokarditisa, dva slučaja perikarditisa, nekoliko sumnji na trombozu, nekoliko alergijskih reakcija, dok istovremeno nije zabeležen nijedan anafilaktički šok, naveli su iz ALIMS.

Kako je Mitrašević rekla za RTS, neželjene reakcije na vakcine prijavljuju najviše osobe ženskog pola, u čak 65 odsto slučajeva, a među njima najčešće one starosti između 18 i 44 godine.

„Ako napravimo statistiku u broju prijavljenih slučajeva neželjenih reakcija u odnosu na ukupan broj primenjenih doza imamo podatak da na približno 7.000 datih doza vakcina imamo jednu prijavu neželjene reakcije na vakcinu. To je zaista jedan ohrabrujući podatak za sve naše građane koji su i dalje nevakcinisani. Nema razloga za strah po pitanju neželjenih reakcija na vakcine“, rekla je Mitrašinović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.